Pe lângă faptul că ne pricinuieşte nouă uşurare, are ca rezultat şi uşurarea sufletelor celor adormiţi din tot neamul nostru. Cei adormiţi se bucură atunci când un urmaş de-al lor se află lângă Dumnezeu. Parastasul nu e altceva decât o prescurtare a slujbei înmormântării. Partea de bază o alcătuiesc rugăciunile de dezlegare şi iertare, rostite de preot la sfârşitul slujbei, urmate, ca şi la înmormântare, de „Veşnica pomenire”.
Parastasul se face la anumite intervale de timp
După cum spun dogmele bisericești, parastasul se face la anumite intervale de timp după cum urmează: A 3-a zi după moarte, moment ce coincide de regulă cu ziua de înmormantare. Acest parastat se realizează în numele Sfintei Treimi. În a 9-a zi. Semnificația acestei zile ține de cele 9 cete de îngeri, de ceasul al noulea, de dinainte de moartea lui Hristos pe cruce. În ziua 40 de după moarte. Acest moment amintește de înălțarea la ceruri. Urmează alte parastase la 3, 6 și 9 luni, de asemenea și acestea, în cinstea Sfintei Treimi. Parastasul de un an, ca ziua morții înlocuiește oarecum cu celebrarea zilei de naștere, pe când defunctul era în viața pământească. Sunt mulți care pomenesc anual și până la 7 ani urmează acest rit. Acest moment amintește și de ziua 7, a creației.
Masa caldă de la parastas reprezintă hrana sufletului celui adormit
La fiecare parastas, așa cum este amintit mai sus, se organizează o masă sau cel puțin se oferă celor care participă la slujba de pomenire un pachet cu alimente. Există o întreagă poveste aici; sunt voci care spun că mâncarea oferită trebuie să fie caldă, aburindă. Acest lucru amintește de hrana sufletului, iar aburii ar aminti, se pare, de înălțarea sufletului spre ceruri.
Pentru un parastas realizat ca la carte,Firma de servicii funerare Funeralex colaborează cu Restaurantul Casa Brasoveana, care oferă servicii de catering, organizări parastase, mese de pomenire după înmormantare, la restaurant sau la domiciliu, cu meniuri complete. Meniurile pot fi realizate după preferințele familiei.