Ghid funerar

 


În următoarele rânduri vom detalia cât mai complet ce trebuie facut pentru a nu intra in panica in momentul in care o persoana draga vouă va trece în neființă.


Dacă persoana respectivă a decedat si are antecedente medicale că a suferit de o anumită boală (deține acte doveditoare in acest sens) este inutil să mai anuntati salvarea sau poliția deoarece ei nu au competenta necesară sa ELIBEREZE CERTIFICATUL CONSTATATOR AL DECESULUI.

Pentru a intra în posesia acestui act MEDICUL LEGIST sau MEDICUL DE FAMILIE are competenta necesară să il elibereze. În unele cazuri extreme, medicii de pe ambulanță va eliberează unul dupa 24 ore, timp în care trebuie să stați cu persoana decedate în casa nefiind posibilă imbălsămarea deoarece lipseste acest act. Dupa cum prea bine stiti aceleași lucru se intampla si in cazul medicului de familie care nu se va deplasa la dvs la domiciliu sa constate decesul punandu-va sa va deplasati la cabinetul acestuia chiar dacă acest lucru este ILEGAL ,el având datoria sa vada cu ochii lui ca persoana a decedat.

In concluzie in cazul in care aveti un deces, sunați la firma de pompe funebre.


Dacă persoana a decedat si nu suferea de nici o boală, dacă l-ați găsit mort in casă sau aveti vreo suspiciune in privinta morții sau mai rău, are semne de violență pe corp sau are până în jurul vârstei de 60 de ani, se anunță imediat POLIȚIA. Apoi aceștia sau dvs., anuntati mai departe AMBULANȚĂ.
Dacă vă veti afla in aceasta situatie mai neplăcută, sa stiti ca MEDICUL DE PE SALVARE va hotărî dacă este un caz IML sau nu. În cazul în care MEDICUL decide că trebuie dus la IML aceștia împreună cu POLIȚIA, vor anunța Serviciul de Medicină Legală, care se va deplasa la domiciliu împreună cu persoane abilitate, care va vor lua declaratii, iar în cele din urmă vor ridica necesarul si il vor duce la IML. In acest caz CERTIFICATUL CONSTATATOR AL DECESULUI va fi eliberat de care INML. În cazul în care MEDICUL decide ca nu este o moarte suspectă va puteti adresa firmei de servicii funerare.

În concluzie, dacă vă confruntați cu o moarte suspectă, nu atingeti persoana decedată si anuntati imediat POLIȚIA.


După ce luati legatura cu o firma de servicii funerare aceștia au obligația să trimită o masină specială de recuperare decedați, sa ridice corpul intr-un sac special sau intr-un sicriu special de recuperat decedați, sa il duca la o sală special amenajată pentru pregătirea corpului pentru a fi dezinfectat, imbălsămat apoi toaletat si in cele din urmă cosmetizat si îmbrăcat.

Aceasta procedura este imperativ necesară conform noilor norme funerare.

În momentul când personalul firmei ajunge la domiciliul dvs., ar fi bine sa pregătiti hainele si actele doveditoare de boala suferită de persoana respectivă. RECOMAND DIN TOATA INIMA chiar daca este greu, să vă duceți si dvs. să vedeti unde vă duc persoana dragă vouă, deoarece majoritatea nu dețin aceasta sală chiar dacă legea prevede acest lucru.

Apoi dupa tot acest proces persoana poate fi depusă la capelă in baza certificatului de imbălsămarea eliberat de MEDICUL nostru, sau daca nu se poate face depunerea in acel moment, trupul se păstrează la frigider până când familia își dă acordul sa fie transportat la capelă.


ACTUL DE DECES SI ADEVERINȚA DE INHUMARE, CONFORM NOILOR NORME, se scot NUMAI de catre FAMILIE sau APARTINATORII persoanei decedate, de la OFICIUL STĂRII CIVILE (ATENTIE!) DE PE RAZA SECTORULUI SAU A LOCALITĂȚII UNDE Ă SURVENIT DECESUL NU DE LA OFICIUL STĂRII CIVILE DE CARE APARȚINE SAU DE LA SECTORUL DIN CARTEA DE IDENTITATE.
SINGURA POSIBILITATE CA O FIRMA SA VA SCOATĂ DECESUL IN ORIGINAL DE LA OFICIUL STĂRII CIVILE, ESTE SĂ ÎI FACETI O PROCURA NOTARIALA. In cazul in care familia ni deține un mijloc de transport sau din diferite motive nu se poate deplasa va putem ajuta cu o masina care sa va duca la Starea Civila.

Actele necesare pentru declararea DECESULUI sunt:
• Certificatul CONSTATATOR in original care VA RĂMÂNE LA STAREA CIVILA
• Cartea de identitate a decedatului in original si copie
• Certificatul de nastere si căsătorie in original si copie
• Cartea de identitate a persoanei care declara decesul
• Acte care să ateste gradul de rudenie( nastere căsătorie testament)
În 15minute ofițerul Stării Civile va v-a elibera CERTIFICATUL DE DECES SI ADEVERINȚA DE INHUMARE.


După ce aveti Actul de Deces si Adeverința de Inhumare, recomandat ar fi sa va duceți la cimitir sa rezolvați cu administratorul cimitirului detaliile inhumarii. SA AVETI ACTUL DE CONCESIUNE a gropii si ar fi bine sa fie si PERSOANA TITULARA a acestuia. Dacă sunt mai multe persoane titulare au obligația să se prezinte si ele sa dea o declarație ca sunt de acord sa se faca inhumarea.

Luati cerere tip de la ghișeu.

În urma acestui demers, persoana de la ghișeu va trece pe spatele adeverințe de INHUMARE repartiția aferentă cimitirului ales.


INREGISTRARI DECESE Brasov
Adresa: B-dul Eroilor, nr. 8, Serviciul Stare Civila, parter, camera 27
Telefon: +40 268 416550 - int.181

PROGRAM DE LUCRU CU PUBLICUL BIROU DECESE

Luni, Marti, Miercuri, Joi 08:30-15:00
Vineri 08:30-13:00
Sambata 09:00-13:00